Välkommen till vår Blogg, en mötesplats för beställare och våra föreläsare, utbildare, moderatorer och underhållare. Genom att våra medlemmar skriver artiklar om de ämnen de verkar inom så kan du som beställare och intressent lära känna dem bättre.

Passar e-learning eller digital utbildning för alla?

Både ja och nej säger Stefan Lindström som har arbetet med detta långt innan Corona, ja rent av redan på 1990 talet som han brukar skämta, var han med och satte detta på kartan och berättar i en intervju med NOVARUM om sina erfarenheter.

För det första så beror det på vilket ämne det handlar om, vissa rena inlärnings moment kan göras sig mycket väl – se bara alla korta enkla filmer på You tube och Vimeo - om hur man gör en skärmdump eller laddar upp en film etc. Jag själv lärde mig metodiken bakom IQ tester denna väg, mycket pedagogiskt och med fin grafik säger Stefan. Mera komplexa ämnen t.ex. ledarskap eller ta bara presentationsteknik, ett ämne där man måste såväl fysiskt som mentalt träna och öva är fortfarande den ”fysiska pedagogiken” överlägsen.

Vidare har även hur proffsigt filmerna görs betydelse, i och med att tekniken är så lättillgänglig idag, med mobil och datorkameror så kan vem som helst egentligen skapa filmer och har de då inte rätt kunskaper så kan det bli lite fel med t ex en vinkel som generar att taklampan syns i bakgrunden och/eller insyn i näsborrarna, än värre. - Ja då kanske man inte kan förvänta sig att alla hänger med eller efter tag börjar ”multitaska”, som det numera heter på svenska, skojar Stefan, hämta kaffe, fila naglarna etc. Eller så gör man som NOVARUM som erbjuder proffsig livestreaming med hjälp av tekniker, kameramän och proffsredigerare från Starlight – ja då blir det något helt annat.

Andra faktorer kan vara personens/kursdeltagarens orientering, t ex extroverta personer gillar många gånger att agera och interagera i ”klassrummet” medans introverta kanske kan tycka det är en fördel att sitta ensam, eller själv, som dom oftare säger, och ta del av utbildningen förklarar Stefan vidare.

Även saker som omedvetet grupptryck dvs. att andra ser en kontra andra inte ser en, - det är ganska svårt att våga multitaska i en utbildningslokal med flera andra, ja rent oartigt skulle det anses.

Detta gör att en liveutbildning lättare skapar förutsättningar inte så mycket fysiskt som rent mentalt, för att hålla och bibehållet fokus, bland deltagarna säger Stefan.

Redan 2016, skrev Läkartidningen om en undersökning om läkarelever som ansåg de svenska föreläsningarna vara mindre motiverande och att man hellre satte sig och såg mer entusiasmerande MIT-professorer på nätet. Stefan som väl känner till MIT, då han bodde granne med universitet under sin egna tid på såväl Boston University som sin tid på Harvard, säger att dålig produktion och oengagerade lärare i kombination med dålig pedagogik gör att man kan fly från såväl en vanlig föreläsning som en digital sådan, likväl som föredra det, om det är på MIT nivå.

I samma nummer av Läkartidningen påvisades också att bortfallet är högre från digitala utbildningar, efter 2-3 veckor syns de första avhoppen för att efter 6 veckor har många helt hoppat av. Stefan själv liksom kollegan Hans Olle Frummerin har båda hoppat av sin AI utbildning på nätet efter ett par veckor just. Läkartidningen tar även upp att de flesta läkarelever tycker de får ut mer av en fysisk föreläsning än av en på nätet.

Fotnot: Jag som intervjuat Stefan heter Liselotte Lättman och deltar just nu i en digital interaktiv utbildning som jag tycker fungerar mycket bra. Vi är 5 deltagare och vi är hela tiden i bild så multitaska är svårt med tanke på grupptrycket. Dessutom är utbildaren är både kunnig och engagerad samt att han involverar oss deltagare, i ett ämne som vi alla är intresserade av.

 
>>>Läs om Stefan här! Stefan Lindstrm 1

 

 

 

 

Vi välkomnar nu Michael Thydell till Novarum och i samband med det så vloggar han om hur snabbt vi anammat ett nytt sätt att jobba på och hur kommer det att bli sen då? Kolla in filmen här nedan. Michael är arkitekt och dataingenjör som många år och stöttat byggbranschens ledande företag i praktiskt införande av digitaliserade processer och metoder. Läs mer om Michael här.

 

 


 

I denna blogg vidareutvecklar eller kanske påminner vissa av  oss -  kollegan Barbro Fällman på Novarums TALARFÖRMEDLING något nog så viktigt, inte minst nu, när vi höjer nivån och börjat arbeta enligt högsta EU och internationella etiska kraven från ICMCI – se hemsidan – ETIK samt snurran/bildspelet.

Vikten av att ställa frågor

I antikens Aten uppstod behovet av att tala för sin sak och denna konst blev upphöjd till det främsta bland de akademiska ämnena. Grekernas tal var offentliga och de politiska talarna, liksom de mer civila, drog stora lyssnarskaror till torg och allmänna platser. Den 2500 år gamla vetenskapen retoriken är läran om att kunna uttrycka sig med förnuft och känsla. Frågorna är viktiga här.I de talarskolor som fanns under antiken kallades den manlige retorikläraren för rhetor och den kvinnliga för rhetrix.

Eleverna fick lära sig en ramsa för att snabbt se vilka argument som gällde för att nå ett visst syfte. De fick lära sig att ställa frågorna:

 • Vem?
 • Vad?
 • När?
 • Var?
 • Hur?
 • Varför?

Dessa frågor är användbara när du exempelvis möter motstånd eller får invändningar. En av många fördelar med de öppna frågorna är att det inte går att svara ja eller nej på dem, utan de kräver ett fullständigare svar. I vår moderna tid är dessa frågor lika användbara. Inför ett möte eller en presentation, tänk så här:·VAD vill motparten ha?·HUR tänker de?·VILKA erfarenheter harv de?·VILKA förutfattade meningar kan de ha?·VAD vill jag att de ska ta med sig och ha som största behållning?·På VILKET sätt kan jag vara oförutsägbar?·VILKEN är min största utmaning?·VILKA är deras utmaningar?·HUR förmedlar jag en positiv stämning?·VAD kan påverka oss positivt, vad kan påverka oss negativt.

Vett och etikett vid möten !

Försök få möjlighet att mingla med andra före mötet. Det är lättare att delta aktivt om du har pratat och fått kontakt med några av de andra deltagarna. Ställ dig upp och hälsa på den som hälsar på dig, att sitta när någon står är oartigt.

Om du är värd för mötet eller äldre än den som du ska hälsa på, så är det du som initierar handskakningen.

Kom, självklart, i tid. Och är du den som sammankallar till mötet, börja i rätt tid. Av hänsyn till de som passar tiden, ska mötet alltid börja enligt bestämd mötestid.

Anpassa din klädsel för mötets dignitet eller vikt.

Kom väl förberedd, gör en agenda eller läs på den om du får den tidigare. Var kort och koncis när du kommer med förslag eller synpunkter. Tala tydligt och med den ton som hörs i rummet. Det är också bra att du tidigt under mötet uttrycker dig, det ger mer pondus. Avbryt inte, utan låt andra tala till punkt. Koncentrera dig på att lyssna till budskapet, så är det lättare att veta om du ska kommentera eller bara fortsätta lyssna.

Vatten/te/kaffe kan vara brukligt under vissa möten, men ha inte med frukostsmörgås eller lunchsalladen.

Lämna rummet efter dig som du själv vill finna det nästa gång. Om du är den som leder mötet, så led mötet. Var noga med att alla får talutrymme, håll tiden och var så effektiv som möjligt. Självklart använder du inte dator eller iphone under mötet för egna och privata ändamål. Om du absolut måste svara på ett väntat samtal, så

Barbro Fallman 1.13131

säg till om det i början och gå ut ur rummet om samtalet kommer.

Prova att ha stående möten, exempelvis vid höga kafébord. Dels blir mötena kortare! Dels är du mer alert om du står upp än om du sitter.

Var inte den som drar ut på mötet onödigtvis med att ställa ovidkommande frågor i slutet.

TACK  Barbro Fällman

Liselotte Lättman

Från soffläge till drömläge 

  - om konsten att hitta din inre drivkraftfrog 1073427 340 Edited

 

Vad är det som får dig att ticka och gå?

Och hur får du den där energin som gör att du hittar de nya vägarna?

Svaret är: din inre drivkraft!

Vad är då drivkraft?

Jo, nyckeln till motivation!

Alla har vi en motor. Vissa av oss vrider på nyckeln ofta för att starta, andra kan vänta på rätt tillfälle. Oavsett hur du gör så finns din drivkraft där och bara väntar på att du ska frigöra dess effekt. När du vet vad som är viktigt för dig blir det enklare att både fatta beslut och samarbeta med andra, vilket leder till att du mår bättre och får mer tid över.


Drivkraft – ditt eget bränsle i vardagen

Liksom motorer behöver bränsle för att fungera behöver vi människor något som driver oss framåt och ger energi. Vårt bränsle är vår inre drivkraft. Den skiljer sig förstås från person till person, men ligger ofta till grund till de val vi gör i livet.

Att förstå både dina egna och andras drivkrafter är ovärderligt när vi ska leda projekt, bilda team, samarbeta och nå fram till utstakade mål.

Låt din inre kompass visa dig vägen!

Vi har alla en inre kompass som leder oss in på vissa vägar framför andra. När vi får insikt om vår egen förmåga och drivkraft ger det en känsla av trygghet, som ger både vårt självförtroende och vår självkänsla en kick.

”Drivkraft är som parfym! Vi måste få ut den i luften så att vi själva känner doften.”

Vilka drivkrafter finns det?

Att hitta din egen drivkraft behöver inte vara svårt. Du kan börja med att fråga:

 • Vad brinner jag för?
 • Vad är jag bra på?
 • Vilken är min passion?

Matcha sedan det du kommer fram till med dessa sex drivkrafter: *

”Coachen”                           - viljan att hjälpa och stötta andra människor                 

”Individualisten”                  - önskan om att vinna, leda och påverka   

”Projektledaren”                  - behovet av att ha kontroll och struktur   

”Visionären”                        - viljan att utveckla, utmana och lära nytt 

”Konstnären”                       - önskan om att skapa skönhet, design, harmoni

”Professorn”                        - behovet av att analysera, göra research och förstå      

*Min egen drivkraftsmodell, baserad på Eduard Sprangers forskning om människans drivkrafter.

 Dina drivkrafter berättar om vem du är och vad som får dig att må bra och vägleder dig till att välja det sammanhang som passar dig bäst. De är helt enkelt dina guider i vardagen!

”När du gör det du brinner för och det du är bäst på, så trivs du bättre och presterar mer.”

Självledarskap
När du kommit till insikt om dina drivkrafter blir det mycket lättare att leda dig själv – så kallat självledarskap – vilket även ökar din trovärdighet att leda andra.

Dina tre drivkraftsnycklar:

 • Gör det du är bra på – ofta
 • Fokusera på det som fungerar 
 • Var öppet nyfiken                          

”Gör det du kan, med det du har, där du är och tro på din egen förmåga!”


Min senaste bok Nu! - det är aldrig för sent bygger på berättelser av människor som hittat drivet i livet och lyckats göra det de innerst inne längtat efter. Innehåller även tips på hur du kan hitta din egen drivkraft och fånga energin i vardagen.

 

Elisabeth Wahlinelisabeth wahlin
Föreläsare, inspiratör och författare

 

 

 

Elisabeth Wahlin är en mycket uppskattad föreläsare, inspiratör och författare. Hon har en lång erfarenhet som ledare och entreprenör och brinner för att inspirera och ge energi till andra.

En Topp100-Föreläsare enligt Eventeffect.se.

Läs mer och boka Elisabeth här

 

 

 

Kommunicera för framgångLjul

Nu kommer alla helgerna på en och samma gång, både i jobbet, vänskapskretsen och med hela släkten. December är en extremt intensiv social månad där vi mer eller mindre måste umgås med folk som vi annars inte har så nära. Dessutom förväntas det att dessa möten ska vara lyckade, trivsamma, roliga, ja till och med att vi skarpt ska gilla varandra med allas olika egenheter och personliga drag. Inte alltid så lätt oavsett om det är med dina syskon eller kollegor.

Känner du att det lätt blir för intensivt, för många tillfällen, personer och dagar? Lugn - det finns hjälp att få! Först och främst var tydlig, sätt upp egna mål vad du vill få ut av dessa möten. Även om du inte kan ändra var eller när så kan du ha förberett dig på vad du vill ska hända, vad du ska känna och vad du får med dig efteråt. Till exempel att ha tänkt igenom saker du vill prata om. Då kommer du åtminstone få nya infallsvinklar och kunskaper om något som du är mer intresserad av, oavsett om det handlar om resmål, kunskap, utbildning…

De flesta gillar att prata om sig själva. Om du hamnar med någon som manglar på om sig själv, tänkt positivt och fråga lite om sådant som du vill veta om hen. Ett tag, mingla sedan vidare till någon annan. Med lite mingelteknik kan du lätt glida vidare i rummet utan att verka oförskämd.           

Kommunikation är dialog och inte monolog. Det lättaste sättet att skapa dialog är genom att bara spegla samma fråga som du fick tillbaka. ”Hur är det på jobbet?”, ”Tack bra. Hur är det på ditt jobb?”. ”Vad ska du göra på nyår?”, ”Och vad ska du själv göra på nyår?” osv. Du behöver inte ens vara påhittig och komma på något fyndigt att fråga om.

 

Jag har gjort en helt ovetenskaplig undersökning om hur duktiga folk är på att intressera sig för andra och resultatet var nedslående. Inte alls, eller nästan inte alls. Tyvärr, och jättetrist! Men nu när du vet detta, så var förberedd med några ess i skjortärmen att ta fram om du möter dem som mest bara tänker på sig själva. Var delaktig, skapa möten som du tycker är roligare. För det är ju så att om det inte är roligt så är det inte kul!katarina widoff10

                             Hoppas du får en god jul och ett fantastiskt 2020! Hälsar Katarina

Vill du lära dig mer?

Katarina Widoff håller föredrag och kurser om kommunikation och social kompetens. Hon har skrivit böcker om att må bäst, mingel, nätverkande och bussighet. Se mer här