fbpx
  • Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Vad är poängen med att äga bitcoin?

Vad är poängen med att äga bitcoin?

Vad är poängen med att äga bitcoin? Varför väljer stora företag och institutioner att köpa bitcoin för miljardbelopp?

Måndagen den 8e februari 2021 annonserade Tesla att de inhandlat bitcoin för 1,5 miljarder dollar, nästan 10 % av deras totala kassareserv. De planerar även för att ta emot betalningar i bitcoin inom snar framtid. Det 178 år gamla livförsäkringsbolaget MassMutual har valt att inhandla bitcoin för över 100 miljoner dollar och planerar fler köp. MicroStrategy som är en av de största business-intelligence företagen har valt att ersätta hela sin kassareserv med bitcoin för ca 500 miljoner dollar. Ross Stevens som är VD för NYDIG och hjälper institutioner att erhålla bitcoin, nämnde i en konferens mellan 3-5 februari att de har många som knackar på dörren. Vad är det dessa ekonomiska jättar ser hos bitcoin?

Majoriteten av institutioner som gör detta investeringsbeslut är inte ute efter att spekulera på kortsiktiga prisrörelser i förhoppning om att kunna sälja vidare till en ”greater fool”. Min gissning är att de inte kommer sälja på minst tio år. De förstår att bitcoin har potentialen att bli en monetär världsstandard och väljer därför att balansera sina kassareserver lämpligen därefter.

Bitcoins mest värdefulla karaktärsdrag som sätter grunden för seriösa spelares investeringsbeslut är det faktum att det endast kommer finnas 21 miljoner stycken. Denna begränsning är oföränderlig, ständigt verifierbar och skyddad av en infrastruktur som spenderar omfattande mängder energi för att upprätthålla nätverket.

Om man jämför detta med nedan graf som visar den procentuella ökningen av penningmängden i amerikanska dollarn kan vi få en tydligare bild över deras beslut. Historiskt har den procentuella ökningen av penningmängden varit ca 7 % per år, vilket betyder att din andel av all valuta i cirkulation halveras vart tionde år. Grafen visar att penningmängden upplevde en genomsnittlig procentuell ökning av ca 20 % under 2020. I skuggan av pandemin och det deflationära tryck som den globala nedtoningen av produktiviteten medför kan vi förvänta oss att detta fortsätter i ett antal år. Med andra ord, med en ökning av 20 % per år, kommer din andel av all valuta i cirkulation halveras vart fjärde år. Varför ser vi då ingen inflation enligt KPI?

Michael Saylor som är VD för MicroStrategy har onekligen minskat klyftan för institutionella investerare att överväga bitcoin som reservenhet. Han har väl formulerat logiken bakom beslutet utifrån ett perspektiv från någon som har ansvar över att förvalta en stor företagskassa. I ett offentligt videomöte har han uttryckt:

– ”There is inflation. There is inflation in everything you want to buy. It’s just not tracked by the FED. There is inflation in assets. There is inflation in bonds. There is inflation in stocks. There is inflation in real estate. There is inflation in gold. There is inflation in scarce art. There is inflation in everything that’s scarce.”

Saylor uttalar sig även i samma möte att det är absurt att inflationen mäts utifrån ett index som utesluter kostnaden av livsmedel, energi och tillgångar.

När dessa investerare jämför aktier, obligationer, fastigheter, mark, ädelmetaller & valutor för att hedga sig mot inflation, kommer de fram till att bitcoin är den enda tillgången som är likvid med oföränderlig monetär politik och inte begränsad av jurisdiktion, enskilda företag/sektorers framgång eller staters skyldigheter genom skuldsättning.

Bitcoin besitter alla de karaktärsdrag som krävs för att göra den lämpad att bli en långsiktig värdebevarare och fristad för de som vill parkera sina välförtjänta pengar i en tillgång som inte kan inflateras bort, censureras eller centralstyras. Anledningen till att majoriteten av seriösa investerare som förstår bitcoin bara handlar för en fraktion eller mindre andel av deras kassa är att bitcoin bara har funnits i 12 år. De vill se fortsatt teknologisk utveckling och större regulatorisk klarhet. Ju längre bitcoin existerar utifrån dessa premisser, desto starkare blir caset.

Dela inlägget: