fbpx

Ove Haugen

Konsten att överleva förändringar. Ove Haugen debuterade som poet i Norge, men efter den andra boken gick flytten till Göteborg där verksamheten vidgades till ståuppkomik, journalistik och uppdrag för radion. I skrift har han i första hand medverkat på de göteborgska tidningarnas kultursidor. Ove Haugen är föreläsare, konferencier och ståuppkomiker. I över ett decennium har han dessutom medverkat i Sveriges Radio, i huvudsak som krönikör med även som programledare, och han skriver regelbundet för olika tidningar och tidskrifter, som exempelvis Fiskejournalen och GT/Expressens kultursida.

Områden:

Mer information:

Konsten att överleva förändringar

Förändringar, vare sig det handlar om skilsmässa eller omorganisation på jobbet, är i regel både på gott och ont. Trots ett positivt uppsåt kan nya situationer upplevas som smärtsamma.

En oföränderlig tillvaro existerar dock inte utan valet står mellan passiv eller aktiv förändring, menar Ove Haugen.

Föreläsningen är menad som ett humoristiskt komplement till den verksamhet som behövs för att stötta och inspirera de berörda parterna i en förändringsprocess.

I en föreläsning med högt underhållningsvärde redogör han för de bromsklossar eller tröghetsfaktorer som hindrar en aktiv attityd, och syftet är att ge stöd och inspiration till de berörda parterna i en förändringsprocess. Humorn kombineras med lika delar känslighet och respekt, och tonen blir aldrig raljant gentemot enskilda personers eventuella problem eller svårigheter.

Ove är exempelvis inne på vikten av att anställda på alla nivåer i en organisation måste engageras omedelbart vid omorganisationer. Annars blir resultatet, som så ofta påpekas, att medarbetarna känner sig överkörda, och att förändringsarbetet blir onödigt konfliktfyllt.

Ove pratar även om förändringar som nödvändiga och oundvikliga, men solidariserar mig samtidigt med dem som känner sig trötta och upplever det hela som smärtsamt. Han gör det genom att berätta om min egen motvilja mot förändringar, och söker efter orsakerna till motviljan. Blir man medveten om vad som bromsar blir det också lättare att hitta engagemanget, med andra ord att uppnå en aktiv istället för en passiv förändring. 

Och föreläsningen görs med mycket humor.

Pressröster:
”…en av mina absoluta favoriter i genren. Norrmannen, som sedan många år är bosatt i Göteborg, är en av få som ibland vågar vara allvarlig mitt i gapskratten.” (Per Kågström, Hallandsposten)

”Förutom åtskilliga gapskratt bjuds dessutom en och annan tankeställare. Det är ett mycket gott betyg.” (Arbetaren)

Ove Haugen är föreläsare, konferencier och ståuppkomiker. I över ett decennium har han dessutom medverkat i Sveriges Radio, i huvudsak som krönikör med även som programledare, och han skriver regelbundet för olika tidningar och tidskrifter, som exempelvis Fiskejournalen och GT/Expressens kultursida.

Sedan hösten 2018 har skrivjobben kombinerats med ledarskap för ett socialt nätverk där personer med förvärvade hjärnskador tar del av kultur och folkbildning på egna villkor.

Bokningsförfrågan för Ove Haugen

Det är kostnadsfritt att skicka förfrågan till Novarum. Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan så återkommer vi inom kort. Spar tid – vinn kvalité, låt oss göra jobbet!