fbpx

Joachim Wernersson

Teknikens utveckling genom tiden. Joachim Wernersson föreläser bland annat om teknikens eskalerande utveckling och de effekter som det kommer att ha på vårt samhälle i framtiden. - Vilka jobb kommer att finnas kvar? Kan Google/ YouTube vara bättre än att gå i skolan? Vad innebär Facebooks initiativ med gratis wifi i hela Afrika? Och hur fungerar "Basic Income" som utreder om vi ens behöver jobba i framtiden.

Områden:

Mer information:

Utveckling i tiden

Skillnaden mellan en linjär och en exponentiell utveckling.

30 linjära steg = 30 meter

30 exponentiella steg = 1 miljard meter (26x runt jorden)

Så står är skillnaden mellan linjär och exponentiell utveckling. Är vi införstådda med att teknikens utveckling är exponentiell? Oavsett om det är världskrig eller ekonomisk depression så fortsätter kurvan för teknisk utveckling att se likadan ut. Och har så gjort i 50 år. Saker som vi skrattar åt idag är verklighet inom några år.

En ny värld där alla har tillgång till internet

År 2000 – 6% har tillgång till internet

År 2010 – 1,5 miljarder (23%) har tillgång till internet

År 2017 – 3 miljarder har tillgång till Internet

År 2025 – 100% har tillgång till internet

Vad händer när 5 miljarder(!) nya människor får tillgång till internet?

Produktionskostnaden är på väg mot 0 för många produkter

Smartphones kommer att vara gratis på sikt. Låter det osannolikt? Xerox gav bort skrivare för att tjäna pengar på papper och patroner. Vilka blir först att ge bort smartphones? Blir det Facebook? Eller kanske amazon så folk kan handla saker? Vad händer när även de fattigaste tiggarbarnen i Afrika får tillgång till internet och kan lära sig läsa, skriva och räkna på egen hand? Vad händer när människor som idag försörjer sig genom att bära vatten kan lära sig att programmera eller bli virtuella assistenter? Vad händer när folk går från att tjäna $1 om dagen till att tjäna $1 i timmen?

Vilka jobb finns kvar om 20 år?

Vi måste tänka efter vad våra barn ska studera till. Oxford University har gått ut med att 47% av de jobb som finns idag är borta inom 25 år. Det är dags att börja reflektera över vilka. Busschaufför, lagerpersonal, mäklare, revisorer m.m. är jobb som lär försvinna till stor del. Är det bra eller dåligt? Ibland kan det vara värt att tänka på vilka jobb som ersatts av maskiner redan och hur vi ser på de jobben idag. Två exempel som jag ibland använder är dörröppnare och skoputsare. Två väldigt vanliga jobb förr i tiden som främst innehades av människor utan utbildning. Idag är de till väldigt stor del ersatta av maskiner. Hur ser vi på de jobben idag? – De anses antingen som (1) extrem lyx eller (2) förnedrande för människor att utföra.

Joachims inspirationskällor är bland annat Peter Diamandis, Elon Musk och Sam Altman. 

Citat:

“Joachim har ett rejält driv och engagemang som är smittande. Han tänker utanför boxen och pratar orädd om nya idéer och tankar.”
Aram Seddigh Ph.D. – Evensify AB (Arbetslivsdagarna)

“Joachim är verkligen en inspirerande föreläsare som belyser saker som alla borde ta del av. Ämnena som behandlas i föreläsningen är både aktuella och intressanta.”
Anna Andersson

Joakim Wernersson analyserar teknikens framtid. Vad kommer hända om 20 år med de jobb som finns idag? Joakim är inspirerande, påläst och vänder upp och ner på dagens sanningar.

Bokningsförfrågan för Joachim Wernersson

Det är kostnadsfritt att skicka förfrågan till Novarum. Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan så återkommer vi inom kort. Spar tid – vinn kvalité, låt oss göra jobbet!