fbpx

Jessica MacDowall

Med värme och stark närvaro föreläser Jessica om mekanismerna bakom våld i nära relation, genom att utgå från sin egen gripande livshistoria. På ett levande och hudlöst sätt tar hon med publiken på en hisnande resa från häftig passionerad förälskelse vidare in i en snabbt nedåtgående spiral av isolering och medberoende, för att till slut landa i upprättelse genom rättsväsendet. Jessica lämnar ingen oberörd och levererar storytelling av högsta klass.

Områden:

Mer information:

Internationella kvinnodagen, blev Jessica en av 2024 års 100 kvinnor – som gjort skillnad. !

Föreläsning | En våldsam kärlek- Varför går man inte efter första slaget?

Syftet med föreläsningen är att lyfta ett av vår tids största samhällsproblem, ge insikt och verktyg att se varningssignaler och kunna hjälpa. Våld i nära relation berör alla och kostar staten och företag årligen miljardbelopp.

Jessica lyfter mekanismerna bakom våld i nära relation, utifrån mäns våld mot kvinnor, då det är det överrepresenterade våldet. 

Målgrupp för hennes föreläsningar är näringslivet , vården, skolor, rättsväsendet, socialtjänst, kvinnojourer, samhällsmedborgare. 

”ofta kan den drabbade personen vara den vi minst anar”

Föreläsningen öppnar upp deltagarnas sinnen och ger dem ett nytt  perspektiv på hur vi bemöter människor. Människors livshistorier syns inte på utsidan. 

Böcker

Våren -23 släppte Bonnierförlaget Forum den självbiografiska boken med titeln, “En våldsam kärlek, vägen till ett värdigt liv.” Efter försäljningsframgångar släpps den våren 2024 även som pocket. Jessica skriver just nu på efterföljaren: Eftervåldet av våld i nära relation, samt avsaknad av barnperspektiv i svensk lagstiftning kopplat till det.  Även den blir en föreläsning 2024.

Jessica har producerat en trilogi om mäns våld mot kvinnor för SVT:

  • En våldsam kärlek – om våld i nära relation (2020)
  • En kropp till salu – om prostitution, människohandel och grooming (2021)
  • En våldsam heder om hedersrelaterat våld och förtryck. (2023)

Jessicas dokumentärserier och bok har fått stor uppmärksamhet och hon har gästat TV4 Nyhetsmorgon, SVT Morgonstudion, Malou efter tio, Mix Megapol samt medverkat i artiklar i Expressen, Aftonbladet, Amelia mfl

Även Polishögskolan använder serierna i delar av sin undervisning.

”Vi är mycket nöjda med Jessicas föreläsning och den väckte många tankar. Det var både rörande och omskakande att få lyssna till Jessicas återgivelse av hennes historia.

Vi är glada och tacksamma över att hon har mod och styrka att förmedla sin berättelse till fler som behöver höra att de inte är ensamma i sin situation och att hon numera har ett fint och bra liv. Att lyssna till Jessica inger hopp om att det finns hjälp och stöd att få och det lämnar en med viktiga lärdomar om hur viktigt det är att vara uppmärksam på sin omgivning, hur viktigt det är se och agera på varningstecken, att få kunskap om de kännetecken som finns i osunda relationer och finnas där som en god medmänniska.”

Kvinnojouren Ludvika

“RECENSION FÖRELÄSNING MED JESSICA 23 november 2023 hos Hedemora Kvinnojour: En gripande och Informativ föreläsning. Bra pendling mellan känslomässiga händelser och samhällsinsatser. Normaliseringsprocessen blev så tydlig. En otroligt bra föreläsare som fångade oss hela tiden. Bra att det inte var någon Powerpoint, det blev en så fri föreläsning. Det var värme och kunskap. Vi ser fram emot nästa föreläsning.”

Bokningsförfrågan för Jessica MacDowall

Det är kostnadsfritt att skicka förfrågan till Novarum. Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan så återkommer vi inom kort. Spar tid – vinn kvalité, låt oss göra jobbet!