Ät mer – inte mindre!
Att äta hälsosamt handlar inte bara om att väga mindre och leva längre.
Hälsa är en underskattad resurs för framgång och lönsamhet. Lyckligtvis handlar det om samma vanor, vare sig du vill undvika “vår tids farsoter” fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, eller du vill slippa onödiga sjukdagar och i stället få lite bättre ork på jobbet.
Lyssna på Gunillas föreläsning och du kommer att leva länge på den.
Om man konsumerar mer energi än man förbrukar, lagras överskottskalorierna som kroppsfett. Detta sker oavsett var kalorierna kommer ifrån.
Men fettkalorier har relativt dålig mättnadseffekt och därför är det lätt hänt att man äter för mycket kalorier om maten innehåller mycket fett. Kolhydrater mättar bättre, så om man äter mer av kolhydratrika livsmedel, kommer mättnaden förhoppningsvis att infinna sig innan man hunnit äta alldeles för mycket.
Mättande kolhydrater finns det gott om i potatis, ris, pasta, frukt, rotfrukter, baljväxter (ärter och bönor), bröd, gröt och musli.
Att äta nyttigt är för många nästan detsamma som att inte äta. Det betyder att undvika fett och kalorier, äta mindre, hålla igen, avstå.
Men långsiktig viktkontroll som bygger på att man inte äter sig mätt, är dömd att misslyckas.
Att äta sig mätt på bra mat, är en förutsättning för att undvika mat som är fettbildande. Om man väljer att äta mer av det som mättar bra, kommer man automatiskt att äta mindre av det som leder till överkonsumtion.
Hon betonar att ägg är ett näringsrikt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som vi behöver. Undantaget är vitamin C.
Många feta livsmedel ger bara mycket energi, utan att tillföra andra näringsämnen.
Ägg är ett undantag. Ägg innehåller fett, fettlösliga vitaminer, livsnödvändiga fettsyror och samtidigt många andra vitaminer och mineralämnen. Ju mindre energibehov man har, ju viktigare är det att inte fylla på med för mycket “tomma kalorier”.
Gunilla Järnblad är näringsfysiolog, fil kand och “kostnär”. Hon arbetar med information kring mat-livsstil-hälsa – som skribent och med produktion av informationsmaterial. Hon är en flitigt anlitad föreläsare med gedigen utbildning och mer än 20 års erfarenhet av folkhälsoarbete.