fbpx

Bodil Frick

Hon var bara 7 år när hon kom till Sverige. Den tidigare SM-mästarinnan i thaiboxning, Bodil Frick, berättar hur hon fortfarande känna lukten från bakgatorna i Bombays slum. De minnena, och tacksamheten för det liv hon har idag, har fått henne att kämpa hårt och aldrig ge upp. Inte ens när hon blev sjuk. Nu vill hon ge andra kämpaglöd så de kan nå sina mål.

Områden:

Bokningsförfrågan för Bodil Frick

Det är kostnadsfritt att skicka förfrågan till Novarum. Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan så återkommer vi inom kort. Spar tid – vinn kvalité, låt oss göra jobbet!

Mer information:

Kan jag, kan du!

Bodil Frick är född 1976. Att födas som en fattig flicka i Indien är en svår start i livet. Då hette hon Mumtaz och fattigdomen fick hennes mamma att först adoptera bort hennes syster, och sedan henne själv när Bodil var 6 år. Efter ett år på barnhem kom hon 1983 till Värmland och till sina svenska adoptivföräldrar Siv och Alf. Det var svårt att bli bortlämnad, varje dag väntade jag på att min mamma skulle komma tillbaka, säger Bodil. Idag ser jag det som en kärlekshandling hon gjorde för att jag skulle få ett bra liv. Det är jag mycket tacksam för. Här i Sverige finns alla möjligheter att nå sina drömmar.

Redan från början visade Bodil stor talang för sport. Snart spelade hon handboll på elitnivå samtidigt som hon tränade både innebandy och fotboll. Men det var inom kampsport hon kom att göra sig ett namn. När hon fött sin son 2005 (som 29-åring) ville hon bli av med gravidkilona och började träna thaiboxning. Hon visade sig vara en supertalang. Bodil har 35 thaiboxningsfighter bakom sig. 2009 vann hon SM-titeln och hon har även ett SM-silver och två NM-silver.

– Talang är inte allt, säger Bodil. Det ligger mycket mental och fysisk träning bakom. Alla som tränar hårt kan nå sina mål. När Bodil stod på toppen av sin thaiboxningskarriär, en månad innan hon skulle gå en match om EM-titeln, drabbades hon av SLE, en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen. Hon vägrade att lyssna på läkarna och omgivningen, gick upp i ringen trots sjukdomen och blev knockad i första ronden med stora rubriker som följd. Det blev en tid av tuffa behandlingar med cellgifter och kortison som tog ett år.

På ett år tränade hon sig tillbaka i fysisk form, klev in i ringen igen men kastade in handduken och gav upp vid nästa stora match. Fysiken fanns där, men mentalt var hon inte förberedd for att tävla och prestera på elitnivå. Så Bodil la ytterligare ett år på mental tuffhetsträning. Målet var att gå en enda stor match till, vinna den och sedan lägga av med tävlandet. Hon ställde upp mot Caroline Sand från Norge, en av världens bästa thaiboxare i viktklassen 48 kg. Förberedd både fysiskt och mentalt klev Bodil in i ringen igen och tog hem segern. Vid sidan om tävlandet var Bodil delägare i ett gym och nu driver hon Uppsala Kampsportcenter tillsammans med kollegan och regerande SM-mästaren i thaiboxning Sandra Godvik. Bodil har blivit nominerad och vunnit fler utmärkelser för sitt engagemang för kvinnors och flickors rätt i samhället och 2017 blev hon Årets Uppsalabo. De senaste åren har Bodil kombinerat arbetet på gymmet med föreläsningar och evenemang med målsättningen att inspirera andra att kampa for att nå dit de vill i livet.

– Ingen som tränat för mig ska någonsin känna sig underlägsen en annan människa, säger Bodil Frick. Sätt igång och dröm! Du har det inom räckhåll och det är väldigt lite som är omöjligt!

Bodil Frick är inspirationskällan som med sin egen erfarenhet sporrar och visar oss andra att vi alla kan. Du har det inom räckhåll.