fbpx

Anders Krasse

Detta är berättelsen om en helomvändning i livet, en protest mot konsumtionssamhället och att skapa en möjlighet till att bo billigt. Välkommen till en inspirerande och underhållande föreläsning med Anders Krasse om en annorlunda syn på konsumtion.

Områden:

Bokningsförfrågan för Anders Krasse

Det är kostnadsfritt att skicka förfrågan till Novarum. Skicka din bokningsförfrågan via formuläret nedan så återkommer vi inom kort. Spar tid – vinn kvalité, låt oss göra jobbet!

Mer information:

Kan man bo gratis?

Detta är berättelsen om en helomvändning i livet, en protest mot konsumtionssamhället och ett försök att skapa en möjlighet till att bo billigt. Välkommen till en inspirerande och underhållande föreläsning med Anders Krasse om en annorlunda syn på konsumtion.

Hela idén väcktes när Anders drabbades av den så kallade räntechocken år 1992.
– Under krisen på 90-talet slogs vår ekonomi i bitar. Då lovade jag mig själv att jag någon gång skulle bo helt gratis. Och det har jag lyckats med!

En gammal gård långt ute i skogen hade stått tom länge. Ödegården hade varit obebodd i runt 28 år när han köpte den. Under tiden den stått öde hade mycket av den förfallit.

– Det fanns inga golv som var något att ha, köket var borta, toaletterna var borta osv. Det var som att börja från scratch, berättar Anders Krasse.

Någon hade gjort ett försök att göra den beboelig, men arbetet hade stannat upp. En rad påbörjade arbeten hade inte avslutats och gården var svårsåld. Mäklaren gick t o m så långt att han nämnde rivning av bostadshuset som ett alternativ, “men ladan var i gott skick”.

För Anders var gården ett idealiskt objekt för en återbruksrenovering.

Visionen var att allt byggmaterial, all inredning och alla husgeråd skulle vara gratis. Materialet skulle komma från vårt samhälles drift att vilja byta ut och förnya utan att varan är utsliten eller irreparabel.

Resultatet av projektet var över förväntan. Det överskott av kasserat material som ej behövdes för renoveringen kunde säljas och bidra till försörjningen under byggtiden.

Med tiden uppstod således nya frågor.

  • Kan man med andras avfall skapa sin egen försörjning?
  • Kan man med byggmaterial, som kasserats bygga ett fungerande café, en butik eller B&B?
  • Hur fint boende kan man skapa med sånt som andra slänger och kanske det viktigaste av allt; kan man bo gratis?

Anders vill med föreläsningen få alla att tänka till om sina konsumtionsmönster och koppla sin livsstil till miljön. Och intresset är stort för miljöfrågor, inte minst när det handlar om återanvändning och ”gör det själv”-lösningar. Många fokuserar på den ekonomiska aspekten av att leva miljövänligt, men för Anders Krasse handlar det om mer än så. Föreläsningen ger en hel del konkreta tips och råd.

Anders Krasse jobbade tidigare som hälsopedagog, mestadels inom bank- och försäkringssektorn. Under en tioårsperiod genomförde han över 3 000 samtal och tog fram så kallade hälsoprofiler. Samtalen handlade ofta om livsstil, hur tillfreds man känner sig och hur ens upplevda hälsa är. Det gav Anders flera tankeställare. Man blir inte lycklig av konsumtion, den känslan är bara kortsiktig.