Emma Partanen

Gömt i havet

 

Det började med snorkling i Vänern och Vättern då jag bodde i inlandet (Skövde) och jag fick min första våtdräkt när jag var tolv, en våtdräkt som fortfarande finns kvar och används. Jag samlade alltid på saker som jag hittade i naturen i en påse, men jag reflekterade aldrig riktigt över att det var så mycket skräp.

Det var inte förrän några år senare när jag tog mitt första dykcertifikat jag insåg att det inte alls var som på min pappas bilder från 80-talet. Jag lyckades och lyckas fortfarande inte genomföra ett dyk utan att hitta spår från människan nere på botten men jag hittar det också uppe vid ytan. Mycket av det var/är plast och ett intresse började växa starkt.

Efter gymnasiet lyckades jag få jobb på ett marinbiologiskt center och jag arbetade där med något jag brann för, miljön. Sommaren 2017 arbetade jag till största delen med plast, allt från att utbilda och lära barn om problemet med plast i naturen, till att utveckla mitt eget kunnande. En kollega började filtrera olika hudvårdsprodukter och jag hängde snabbt på. Till slut satt jag där med facit i hand och insåg att vissa produkter innehåller ¼ plast, så kallade mikroplaster och det är därifrån jag har fortsatt mitt arbete att motverka plast.

Emma Partanen arbetar även som volontär för Sea Shepherd Conservation Society. Det är en global organisation som arbetar mot valjakt, illegalt tjuvfiske, utrotningshotade arter och så klart plast och skräp i havet. Rollen som volontär är att skapa och medverka på olika event samt vara delaktig i olika kampanjer.