Här är några förslag på aktuella föreläsningar:

 

MIDNATT RÅDER, TYST DET ÄR I HUSEN

En föreläsning av och med Benny Haag och B Robert Andersson om tystnadskultur och dess, i många fall, förödande konsekvenser.

En berättelse om dysfunktionalitet i familjen, som i Bennys och Roberts fall ledde till svår missbruksproblematik.

Om att lägga locket på och inte prata om det där som känns, går på djupet och gör ont. En föreläsning om att glänta på det där som varit fördolt, instängt och förträngt och att förändring, på riktigt, faktiskt går att uppnå.B Robert Andersson

Det är möjligt.

Ingen är dömd!

DET ÄR MÖJLIGT!

 

 För mer information om föreläsningen, kontakta Liselotte Lättman på Novarum. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 Läs mer om B Robert Andersson, klicka här.

 


 

 

Marie Segelstrm 3Stress eller glädje – en biokemisk resa 

En föreläsning med Marie Segelström, om hur du kan lära dig att medvetet välja att skapa biokemiska reaktioner i kroppen som gör dina hjärna klar, muskler avslappnade och ditt hjärta öppet.Marie Maittri tar dig på en biokemisk resa som hjälper dig att göra val som fyller på hjärnan med bra grejer: Dopamin, endorfin, serotonin och oxytocin och lär dig att hantera stresshormonerna adrenalin och kortisol. Du går från avstängt stressmonster till en skön du, helt enkelt. 

 För mer information om föreläsningen, kontakta Liselotte Lättman på Novarum. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Läs mer om Marie Segelström, klicka här.

 


 Vett och etikett

Mats Danielsson, Sveriges ledande expert på vett och etikett, är bland annat SVT:s expertkommentator på Nobelfesten. Har setts i många TV-soffor och deltagit i allt från "Ung och bortskämd" till "Halv åtta hos mig". Under ca en timme tar han er med på en resa genom historien, fylld av både skratt och "aha" och tokiga anekdoter. Publiken ges tillfälle att både fråga hur mycket de vill och få med sig berättelser hem. Varför vaktar värden bordssilvret? Varför säger man egentligen vänsterprassel? Mats utlovar saker ni aldrig ens funderat på, och man behöver inte gilla eleganta klädkoder eller fina middagar när man lyssnar på honom. Vem vet - kanske får ni följa med honom in bakom kulisserna på Nobelfesten, på en inspelning av "Halv Åtta hos mig" och kanske till och med någon middag med Kungen och Drottningen. När vi närmar oss jul, kommer julbordets etikett att finnas med. Med både fem och sju turer.

Det här en föreläsning som passar perfekt för kundträffen, julbordet, föreningsmötet, personalträffen, en kick-off eller som underhållning till både vardags och fest. Tusentals och åter tusentals har lyssnat och skrattat till Mats kunnande inom vett och etikett, han får mängder av frågor till sin blogg och ett par miljoner besöker hans webbsida Etikettdoktorn.se. Ett epitet han för övrigt fick av Sveriges Radio. ”Du som gillar etikett och arbetat med doktorer måste bli etikettdoktorn”.Mats i frack egen produktion

Mats har även skrivit boken "Till vardags och fest".

 

För mer information om föreläsningen, kontakta Liselotte Lättman på Novarum.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Läs mer om Mats Danielsson, klicka här.

________________________________________________________ 

 FRAMGÅNG, GRIT och LYCKA

Mats Holmquist föreläser om hur allt hänger ihop.

Portratt Mats Holquist

Om framgång, motgång, Positive Psychology, GRIT och drivkrafter.

Föreläsningen kommer att svara på frågorna:
Hur når man framgång?
Blir man lycklig av framgång?
Vad är drivkrafterna/mekanismernabakom framgång?
Vem är lyckligast?
Hur kan man påverka sitt välmående?
Och sist men inte minst: Så blir du din egen hjälte.
Mats Holmquist presenterar den senaste kunskapen/forskningen i dessa ämnen och berättar 
sin egen spännande historia i egenskap av entreprenör, software-utvecklare, musiker, 
kompositör, författare, föreläsare och pedagog.
Tid: ca 1,5 tim (1 tim)
 
 
 
För mer information om föreläsningen kontakta Liselotte Lättman på Novarum. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
 

 ___________________________________________________

 

Hur diabetes kan stärka familjen

 

När en familjemedlem drabbas av diabetes så påverkar det även resten av familjen. När det är ett barn som drabbas, är det inte ovanligt att föräldrar får skuldkänslor:  vad kunde vi ha gjort för att det inte skulle ske? Det är viktigt att inse att du inte hade kunnat göra någonting, och att diagnosen kommer att påverka hela familjen. Men det går att vända till något om inte positivt så i alla fall mindre dramatiskt.

Tomas port3

Vår dotter fick diagnosen diabetes typ 1 strax innan hon fyllde tre år. Inte ens läkaren på den vårdcentral i staden vi bodde klarade av att ställa diagnos. I flera veckor tynade hon sakta bort när sjukdomsbilden blev allt mer akut. Fortfarande känner jag stor tacksamhet gentemot den sköterska som vågade ifrågasätta läkarens diagnos eftersom hon själv hade erfarenhet från diabetes. 

Vår berättelse är inte unik. Det finns en bred okunskap bland befolkningen vad diabetes innebär. Fortfarande idag hör man kommentarer som "det är väl bara att sluta äta godis och börja motionera". Att höra sådant strunt känns kränkande för en person som riskerar att vara vaken hela natten för att försöka komma till rätta med ett högt blodsocker vid något så simpelt som en vanlig förkylning. Någon som sedan riskerar att svimma och hamna i koma om de injicerat för mycket insulin för att få ner det. 

För oss så var det ett uppvaknande. Vi bestämde snabbt att vi inte skulle låta vår dotter känna sig ”annorlunda” i hemmet. Om hon inte kunde äta vissa saker-OK, då gjorde inte resten av familjen det heller. Samtidigt som vi unnande henne lyxen av fredagsmys precis som syskon och kompisar-om än med mer kolhydraträknande och blodsockerkoll. 

Den svåra biten var att få skolan att förstå vad diabetes innebär. Okunskapen var -och är säkert fortfarande- tämligen stor om en allvarlig sjukdom som fel- eller obehandlad ofelbart är dödlig. Som förälder var det viktigt att aktivt bidra till att utbilda och informera skola och omgivning om hur vi gemensamt kan göra tillvaron lättare för såväl den diagnostiserade som familj och omgivning: skola, kamrater med flera. Att gå från tragik och drama till framåtsyftande och omtanke.

Min föreläsning ”När familjen fick diabetes” handlar om just detta. Hur man som förälder kan bidra till att förbättra inte bara barnets utan även samhällets förståelse för diabetes, och hur man kan ge inte bara den diagnostiserade utan även familj och omgivning rätt verktyg. Den är dock inte uteslutande för diabetiker och anhöriga, utan kan även ses som en väg att hitta verktyg i all sorts krisbearbetning.

 

//Tomas Ahlbeck

 

 För mer information om föreläsningen, kontakta Liselotte Lättman på Novarum. E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

________________________________________________________________ 

 

 

Den hemliga gästen

                                       

Situationsbaserad stand-up med Maggan Hammar är något utöver det vanliga, med skräddarsytt tal

som får alla deltagare att vika sig av skratt.

 kollage

Upplägg och manus sker alltid i samråd med kunden, som bistår med info om några gäster att nämna i talet. 

Maggan talar flytande engelska och franska, passar därför utmärkt till den internationella publiken. 

Några exempel på karaktärer hon gjort:

* ex-flamman som dyker upp på bröllopet   

* Den internationella flummiga barnmorskan

* Reseguiden som får alla på bussen att undra vart de egentligen är på väg

 

  Oförutsägbar komedi när den är som bäst! 

 

    För mer information om föreläsningen, kontakta Liselotte Lättman på Novarum.

    E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Läs mer om Maggan Hammar, klicka här.